Ψυχολογική Υποστήριξη

Τηλ.:211.221.67.47

w w w . p s i x i . g r

Νένα Γεωργιάδου

Ψυχολόγος - Συγγραφέας

ΑΡΧΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ SKYPE ΑΡΘΡΑ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣΤο άγχος των εξετάσεων συμβαίνει συχνά να είναι από τις κύριες αιτίες για την αποτυχία των παιδιών σε αυτές. Μπορεί το στρες να είναι σχετικά βοηθητικό, επειδή κρατάει σε εγρήγορση ένα άτομο, αλλά το άγχος αποτελεί μια μόνιμη κατάσταση η οποία φέρνει ανεπιθύμητα αποτελέσματα. 

Αν βρίσκεστε μπροστά σε κάποιο έκτακτο εμπόδιο όπως ΑΠΕΡΓΙΑ ή εκλογές στη διάρκεια των εξετάσεων τότε εκτός από το άγχος των παιδιών έχετε να διαχειριστείτε και την περιρρέουσα κινδυνολογία. Μην αφήνετε τα παιδιά να βλέπουν ειδήσεις για όσο διάστημα προετοιμάζονται για εξετάσεις. ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΣΤΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΜΦΟΡΑ και στην καταστροφή. 

Δείξτε στο παιδί σας τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Μη βλέπετε εμπόδια. Δείτε ευκαιρίες!

Το ότι αναβάλλονται για κάποιες μέρες οι εξετάσεις δεν είναι καταστροφή αλλά ευκαιρία για να οργανώσουν τις σκέψεις τους, για ανακεφαλαίωση, για να ερευνήσουν νέους τρόπους αποστήθισης.

Το ξέρετε ότι υπάρχουν πανεύκολοι τρόποι για να θυμάσαι σχεδόν τα πάντα με λίγο διάβασμα; Διαβάστε ένα βιβλίο όπως το ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (εκδόσεις ΟΞΥΓΟΝΟ) ή δώστε το στο παιδί σας να το διαβάσει. Θα εκπλαγείτε με το πόσο εύκολα μπορείτε να κάνετε τη διαφορά και να εκτινάξετε τη βαθμολογία σας στα ουράνια.

Βοηθήστε τα παιδιά να αποβάλλουν το άγχος. Έτσι θα αντεπεξέλθουν στις εξετάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν δεν ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος μπορείτε να συμβουλευτείτε ένα ειδικό βιβλίο όπως το ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ από τις εκδόσεις Οξυγόνο.grwww.oxigono.gr.

Ας δούμε μερικές γενικές οδηγίες σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε:

  • Φροντίστε να υπάρχει ησυχία την ώρα της μελέτης τους.

  • Υποδείξτε τους διάφορους τρόπους μελέτης που ίσως γνωρίζετε από τα δικά σας μαθητικά χρόνια αλλά αφήστε τα να επιλέξουν τα ίδια αν θα ακολουθήσουν κάποιον από αυτούς. Μη ξεχνάτε πως όλοι μας είμαστε διαφορετικοί ακόμη και αν μοιάζουμε τόσο. Άλλοι διαβάζουν και αφομοιώνουν καλύτερα όταν ακούνε μουσική, άλλοι όταν κρατάνε σημειώσεις, άλλοι όταν διαβάζουν το βράδυ κ.λπ.

  • Συζητήστε για τα προβλήματα και τους φόβους που αντιμετωπίζουν γύρω από τις εξετάσεις. Δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου αν αποτύχουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να προσπαθήσουν για να πετύχουν το στόχο τους.

  • Αποφύγετε κάθε είδους απειλή – αν δεν πετύχεις δεν θα πας διακοπές ή δεν θα σου πάρω μηχανάκι.

  • Αποφύγετε κατηγορηματικά τις συγκρίσεις – ο Γιάννης τα κατάφερε και είχε και χειρότερους βαθμούς από σένα.

  • Ενισχύστε τα παιδιά θετικά για κάθε προσπάθειά τους – πολύ καλά τα πήγες. Χαίρομαι που είσαι τόσο μελετηρός και προσπαθείς για το καλύτερο.

  • Οι έφηβοι, και ιδιαίτερα οι έφηβοι κάτω από πίεση, εκνευρίζονται πολύ εύκολα. Μην ρίχνετε λάδι στη φωτιά. Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι γίνεται. Φερθείτε διπλωματικά, οι φωνές δεν πρόκειται να σας βγάλουν πουθενά αυτήν την περίοδο.

  • Φροντίστε τη διατροφή τους. Χωρίς να γίνεστε εκνευριστικοί εμπλουτίστε το διαιτολόγιο τους με πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και με κρέας ή ψάρια βραστά ή ψητά. Αποφύγετε να τους δίνετε ζυμαρικά και τυποποιημένα γλυκά, επειδή προκαλούν υπνηλία. Αν τα ζητάνε απεγνωσμένα προσφέρετέ τα σε μικρές ποσότητες. Δώστε τους άφθονο γάλα και φροντίστε να τρώνε τακτά και μικρά γεύματα ώστε να παίρνουν ενέργεια χωρίς να βαρυστομαχιάζουν.

  • Αυξήστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Αν δεν ξέρετε πως, μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιο ειδικό βιβλίο όπως το ΠΑΙΔΙΑ - ΓΟΝΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ από τις εκδόσεις Οξυγόνο.gr www.oxigono.gr.


Ψυχολογική υποστήριξη. Γραφείο ψυχολόγου σε Αιγάλεω και σε Χαλάνδρι. Για ραντεβού με ψυχολόγο καλέστε στο 211.221.67.47 (τηλεφωνικό κέντρο και για τα 2 γραφεία)

ΠΡΟΣΟΧΗ! Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή και μετάδοση έστω και μίας σελίδας του παρόντος site, κατά παράφραση ή διασκευή με οποιονδήποτε τρόπο (Ν 2121/93 άρθρ. 51). Η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τις δημόσιες υπηρεσίες, βιβλιοθήκες, οργανισμούς, sites κ.λπ. (άρθ. 18). Οι παραβάτες διώκονται (άρθ. 13) και τους επιβάλλονται κατάσχεση, αστικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το νόμο (άρθ. 64-66). Copyright 2003-2019 Νένα Γεωργιάδου ψυχολόγος, Χρήστος Νικολαΐδης webmaster. Ψυχολογική Υποστήριξη www.psixi.gr