Ψυχολογική Υποστήριξη

Τηλ.:211.221.67.47

w w w . p s i x i . g r

Νένα Γεωργιάδου

Ψυχολόγος - Συγγραφέας

ΑΡΧΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ SKYPE ΑΡΘΡΑ

ΔΩΣΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗΤο αν ένα παιδί ασχολείται με το διάβασμα περισσότερο ή λιγότερο, πολλές φορές είναι συνάρτηση και του οικογενειακού του περιβάλλοντος.

 

Ίσως ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη Ελληνική ιστορία δεν έχει απαξιωθεί περισσσότερο το διάβασμα. Είναι αντικειμενικά δύσκολο να πείσεις ένα παιδί ότι το διάβασμα θα του εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή όταν τα πάντα γύρω του φωνάζουν ότι δεν έχει καμιά ελπίδα.

Ακόμα και τα μεγάλα παιδιά, που δίνουν πανελλήνιες, δεν έχουν τη δική μας εμπειρία για να καταλάβουν ότι ακόμα και τεχνίτες να γίνουν η μόρφωση θα τους βοηθήσει να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, να έχουν καλύτερη επικοινωνία και πιο ευτυχισμένη ζωή. Με το να τους το πούμε απλώς, δεν βγαίνει τίποτα. Πρέπει να τους το δείξουμε.

Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να ενδιαφερθούν για το διάβασμα, κάντε αυτή την ασχολία τους ευχάριστη και συμμετέχετε και εσείς ενεργά σε αυτή.

Αν έχετε παιδιά μικρής ηλικίας, διαβάστε μαζί τους βιβλία της ηλικίας τους και εφαρμόστε μαζί τους αυτά που μάθατε. Για τα παιδιά τόσο της προσχολικής όσο και της σχολικής ηλικίας κυκλοφορούν πάρα πολλά και αρκετά καλά βιβλία τα οποία σχετίζονται με τη μάθηση και τις γνώσεις. Μπορείτε για παράδειγμα να διαλέξετε – μαζί με τα παιδιά σας φυσικά- βιβλία που τους ενδιαφέρουν όπως για τη φύση, τις κατασκευές, τη βιολογία, τη φυσική, τη χημεία κ.λπ. Αφού τα διαβάσετε μαζί, προχωρήστε στα πειράματα και ψάξτε να βρείτε μέσα από αυτά τις γνώσεις που αποκτήσατε. Για παράδειγμα, σε βιβλία για τη φύση, μπορείτε να βρείτε γνώσεις για το πώς αναπτύσσονται και μεγαλώνουν τα φυτά. Πειραματιστείτε είτε φυτεύοντας σπόρους είτε κάνοντας περιπάτους στη φύση και ψάχνοντας να εντοπίσετε τα είδη της χλωρίδας. Για βιβλία που έχουν να κάνουν με  γνώσεις φυσικής, μετά το διάβασμα κάντε τα αντίστοιχα πειράματα.

 

Ακόμα και τα λογοτεχνικά βιβλία ή τα βιβλία με παραμύθια, έχουν πρακτικό μέρος. Διαβάστε μαζί με τα παιδιά μικρές ολοκληρωμένες ιστορίες και ζητήστε μετά να σας ζωγραφίσουν κάτι σχετικό ή αν είναι περισσότερα από ένα να παίξουν ένα ανάλογο μικρό σκετς .

 

Για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, μπορείτε  να δώσετε κίνητρα για διάβασμα, αν εσείς οι ίδιοι πάνω από όλα διαβάζετε. Όταν σας βλέπουν να ασχολείστε ενεργά με το διάβασμα, μπορούν να σας μιμηθούν και να διαβάσουν και αυτά. Πηγαίνετε μαζί τους στην αγορά και αγοράστε τους βιβλία σύμφωνα με τα δικά τους ενδιαφέροντα και όχι με τα δικά σας. Συζητήστε μαζί τους και ενδιαφερθείτε να μάθετε τι μάθανε διαβάζοντας κάποιο βιβλίο. Ρωτήστε τους τι μπορούν να σας προτείνουν να διαβάσετε εσείς και για πιο λόγο.

 

Κλείστε την τηλεόραση και αφιερώστε χρόνο στο διάβασμα και στη συζήτηση των βιβλίων που έχουν διαβαστεί. Μη κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση και ταυτόχρονα δίνετε «οδηγίες» για το ότι πρέπει να διαβάσουν. Δεν θα το κάνουν γιατί πολύ απλά δεν τους πείθετε. Δώστε στα παιδιά να καταλάβουν πόσο σημαντικές είναι οι γνώσεις που αποκτούνται μέσα από το διάβασμα. 


Ψυχολογική υποστήριξη. Γραφείο ψυχολόγου σε Αιγάλεω και σε Χαλάνδρι. Για ραντεβού με ψυχολόγο καλέστε στο 211.221.67.47 (τηλεφωνικό κέντρο και για τα 2 γραφεία)

ΠΡΟΣΟΧΗ! Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή και μετάδοση έστω και μίας σελίδας του παρόντος site, κατά παράφραση ή διασκευή με οποιονδήποτε τρόπο (Ν 2121/93 άρθρ. 51). Η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τις δημόσιες υπηρεσίες, βιβλιοθήκες, οργανισμούς, sites κ.λπ. (άρθ. 18). Οι παραβάτες διώκονται (άρθ. 13) και τους επιβάλλονται κατάσχεση, αστικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το νόμο (άρθ. 64-66). Copyright 2003-2019 Νένα Γεωργιάδου ψυχολόγος, Χρήστος Νικολαΐδης webmaster. Ψυχολογική Υποστήριξη www.psixi.gr