Ψυχολογική Υποστήριξη

Τηλ.:211.221.67.47

w w w . p s i x i . g r

Νένα Γεωργιάδου

Ψυχολόγος - Συγγραφέας

ΑΡΧΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ SKYPE ΑΡΘΡΑ

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑΤο πρόβλημα των ναρκωτικών φαίνεται να αποτελεί περισσότερο ένα κοινωνικό φαινόμενο παρά μια «ασθένεια» ή «ψυχική διαταραχή».

Το ερώτημα που βασανίζει τους περισσότερους γονείς είναι οι λόγοι που οδηγούν τον έφηβο να γίνει τοξικομανής.

Ένας από τους βασικότερους λόγους που ο έφηβος καταφεύγει στα ναρκωτικά είναι η ανάγκη να ξεφύγει από τις δυσκολίες της ζωής και ένα αίσθημα ανικανότητας να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της πραγματικότητας. Συχνά στρέφεται στα ναρκωτικά για να νιώθει ότι ανήκει κάπου, για να αντιμετωπίσει την εσωτερική μοναξιά του μέσα σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε κρίση.

Πότε θα πρέπει ένας γονιός να ανησυχήσει;

Όταν το παιδί παρουσιάζει σημαντική μείωση της επίδοσης του στο σχολείο ή αποφασίζει να το εγκαταλείψει, όταν απομονώνεται συνέχεια, αλλάζει ξαφνικά παρέες (βλέπουμε συνεχώς νέα και άγνωστα πρόσωπα), αλλάζει ωράρια, περνά πολλές ώρες έξω από το σπίτι, γίνεται εριστικός και επιθετικός χωρίς λόγο. Γενικά όταν υπάρχουν τόσες αλλαγές στη συμπεριφορά και τις συνήθειες του που επιφέρουν σημαντική μείωση της λειτουργικότητάς του στο σχολείο, το σπίτι και τον  κοινωνικό περίγυρο.

Τι γίνεται όταν οι υποψίες γίνουν βεβαιότητα;

Σε αυτήν την περίπτωση το σημαντικότερο είναι να κρατήσει ο γονιός την ψυχραιμία του και να αποδεχτεί το πρόβλημα χωρίς προσπάθειες συγκάλυψης για την αποφυγή ενδεχόμενης κοινωνικής κατακραυγής. Κάθε τέτοια προσπάθεια αποκρίνει το γονιό (και το παιδί του) από το επόμενο σημαντικό βήμα που είναι η άμεση αναζήτηση ειδικού θεραπευτή  και κατάλληλου συμβουλευτικού κέντρου. Ακόμη και εάν ο χρήστης αντιδρά στις προσπάθειες ένταξης του σε πρόγραμμα απεξάρτησης, οι γονείς θα πρέπει άμεσα να συμμετάσχουν σε κατάλληλη ομάδα συμβουλευτικής. Αυτό μπορεί να είναι και το καθοριστικό βήμα που θα οδηγήσει τον έφηβο στα χέρια ειδικών επιστημόνων που θα τον βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

 

 

Πόπη Βλαστού

Ψυχολόγος 


Ψυχολογική υποστήριξη. Γραφείο ψυχολόγου σε Αιγάλεω και σε Χαλάνδρι. Για ραντεβού με ψυχολόγο καλέστε στο 211.221.67.47 (τηλεφωνικό κέντρο και για τα 2 γραφεία)

ΠΡΟΣΟΧΗ! Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή και μετάδοση έστω και μίας σελίδας του παρόντος site, κατά παράφραση ή διασκευή με οποιονδήποτε τρόπο (Ν 2121/93 άρθρ. 51). Η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τις δημόσιες υπηρεσίες, βιβλιοθήκες, οργανισμούς, sites κ.λπ. (άρθ. 18). Οι παραβάτες διώκονται (άρθ. 13) και τους επιβάλλονται κατάσχεση, αστικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το νόμο (άρθ. 64-66). Copyright 2003-2019 Νένα Γεωργιάδου ψυχολόγος, Χρήστος Νικολαΐδης webmaster. Ψυχολογική Υποστήριξη www.psixi.gr