Ψυχολογική Υποστήριξη

Τηλ.:211.221.67.47

w w w . p s i x i . g r

Νένα Γεωργιάδου

Ψυχολόγος - Συγγραφέας

ΑΡΧΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ SKYPE ΑΡΘΡΑ

ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑΣαν τίτλος ακούγεται …ακίνδυνος. Ανορεξία (α στερητικό και όρεξη) σημαίνει δεν έχω όρεξη. Νευρική Ανορεξία σημαίνει «δεν θέλω να έχω όρεξη» και αποτελεί μία πνευματική εκτροπή, μια ψυχική ασθένεια.
 

Τι ακριβώς είναι η Νευρική Ανορεξία;
Η Ν. Α. είναι μία σύνθετη διατροφική – ψυχική εκτροπή με τρία (3) βασικά στοιχεία:
- Κατηγορηματική άρνηση να έχεις ένα υγιές σωματικό βάρος
- Έντονος φόβος μην και πάρεις βάρος
- Στρεβλωμένη άποψη για την τρέχουσα εικόνα του σώματός σου
 

Πρόκειται για μια σοβαρότατη ψυχική ασθένεια η οποία, αν δεν θεραπευτεί, είναι θανατηφόρα άμεσα ή έμμεσα (έμμεσα με «κλείσιμο» ζωτικών οργάνων όπως τα νεφρά κ.ά.).
Αν και φαινομενικά φαίνεται σαν διατροφικό πρόβλημα στην πραγματικότητα είναι ψυχική ασθένεια. Το θέμα του φαγητού και του βάρους είναι συμπτώματα από κάτι βαθύτερο όπως: μελαγχολία, αίσθηση μοναξιάς (και ας μην υπάρχει), ανασφάλειας, ψυχολογικής πίεσης για τελειότητα ή κι ακόμα αισθήματος ότι δεν υπάρχει αυτοέλεγχος ή ότι έχει χάσει ή δεν είναι ικανή να έχει τον έλεγχο.
 

Νιώθεις ότι δεν έχεις έλεγχο σε τίποτα σχεδόν στη ζωή σου, αλλά μπορείς να έχεις έλεγχο στο τι τρως. Το να λες ΟΧΙ στο φαγητό, το να μειώνεις το βάρος σου (όταν πολλοί άλλοι προσπαθούν και δεν τα καταφέρνουν) σου δίνουν την ψεύτικη αίσθηση του ελέγχου και της δύναμης. Μερικοί ασθενείς το αναφέρουν και ως «εκπληκτικό ταλέντο» το να αδυνατίζουν τόσο πολύ!
 

Η Νευρική Ανορεξία μπορεί επίσης να εμφανίζεται ως ένας τρόπος να αποσπάς την προσοχή σου από άλλα δυσάρεστα συναισθήματα. Ασχολείσαι με αυτό και ξεχνάς όλα τα άλλα. Όσοι είναι γύρω σου μιλάνε για το (ελάχιστο) βάρος σου κι όχι γι αυτό από το οποίο θες να ξεφύγεις.
 

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ εστιάζει στο να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα και να μάθεις να εκτιμάς τον εαυτό σου. Αν έχεις καταφύγει στη Νευρική Ανορεξία για να ξεφύγεις από άλλα προβλήματα, η θεραπεία εστιάζει στο να αποδεχτείς και να ξεπεράσεις τους δαίμονες που σε κυνηγάν.


Πώς θα καταλάβω αν είμαι ανορεκτική;
Σίγουρα όχι με τον καθρέφτη! 
1. Πρώτα από όλα, στο λένε συχνά οι γύρω σου. Εσύ νιώθεις χοντρή ενώ όλοι γύρω σου σού λένε ότι είσαι αδύνατη.
2. Πιστεύεις ότι η αξία σου ως άνθρωπος έχει να κάνει με το πόσο ζυγίζεις.
3. Φοβάσαι, τρέμεις σχεδόν με την ιδέα ότι θα πάρεις κιλά;
4. Νιώθεις ικανοποίηση όταν καταφέρνεις να μη φας, ότι είσαι δυνατή, ότι έχεις έλεγχο.
5. Λες ψέματα για το πώς και πόσο τρως;
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ


- Εκτελείς περίεργες, καινούριες, μυστικοπαθείς τελετουργίες για να φας.
- Σκέφτεσαι διαρκώς το φαγητό, τι θα φας ή μάλλον τι δεν θα φας…
- Κάνεις δίαιτα παρΆ ότι είσαι αδύνατη και πιστεύεις ότι είσαι παχιά.
- Έχεις μανία με τις θερμίδες, τα λιπαρά και τη διατροφή.
- Προσποιείσαι ότι τρως ή λες ψέματα ότι τάχα έφαγες.
- Απώλεια κιλών
- Οι άλλοι σε λένε αδύνατη, αν κι εσύ νομίζεις ότι είσαι χοντρή. Αρνείσαι κατηγορηματικά ότι είσαι αδύνατη.
- Σπαταλάς χρόνο στον καθρέφτη ελέγχοντας για ελαττώματα
- Χρησιμοποιείς χάπια αδυνατίσματος, διουρητικά, καθαρτικά.
- Κάνεις εμετό μετά το φαγητό
- Ασκείσαι όσο μπορείς.


Ψυχολογική υποστήριξη. Γραφείο ψυχολόγου σε Αιγάλεω και σε Χαλάνδρι. Για ραντεβού με ψυχολόγο καλέστε στο 211.221.67.47 (τηλεφωνικό κέντρο και για τα 2 γραφεία)

ΠΡΟΣΟΧΗ! Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή και μετάδοση έστω και μίας σελίδας του παρόντος site, κατά παράφραση ή διασκευή με οποιονδήποτε τρόπο (Ν 2121/93 άρθρ. 51). Η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τις δημόσιες υπηρεσίες, βιβλιοθήκες, οργανισμούς, sites κ.λπ. (άρθ. 18). Οι παραβάτες διώκονται (άρθ. 13) και τους επιβάλλονται κατάσχεση, αστικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το νόμο (άρθ. 64-66). Copyright 2003-2018 Νένα Γεωργιάδου ψυχολόγος, Χρήστος Νικολαΐδης webmaster. Ψυχολογική Υποστήριξη www.psixi.gr