Ψυχολογική Υποστήριξη

Τηλ.:211.221.67.47

w w w . p s i x i . g r

Νένα Γεωργιάδου

Ψυχολόγος - Συγγραφέας

ΑΡΧΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ SKYPE ΑΡΘΡΑ

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ… ΟΛΩΝΝα είσαι ροή και να κυλάς μαζί με τη ζωή, λένε. Να αποδέχεσαι αυτό που συμβαίνει μέσα σου και γύρω σου χωρίς κριτική χωρίς σύγκριση.

Σε μια πρόσφατη μελέτη της Brett Ford, καθηγήτριας ψυχολογίας από το πανεπιστήμιο του Τορόντο, βρέθηκε πως οι άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι και ψυχικά υγιείς είναι αυτοί που αποδέχονται τα συναισθήματα τους. Είναι πολύ φυσιολογικό να έχουμε όλοι κακές μέρες, αρνητικές στιγμές και μαύρους ορίζοντες. Το μη φυσιολογικό είναι να κάνουμε τα πάντα να μην τα αποδεχόμαστε και να ψάχνουμε πάση θυσία να καταπιέσουμε τα αρνητικά συναισθήματα μας.

Σίγουρα η ζωή δεν έχει μόνο προβλήματα αλλά ευκαιρίες για δράση, όμως για να δούμε τις ευκαιρίες πρέπει πρώτα να παραδεχτούμε πως «Ναι στη ζωή μου όλα αυτή τη στιγμή είναι χάλια». Παραδέχομαι μια κατάσταση δεν σημαίνει πως την αποδέχομαι και συνεχίζω να ζω με αυτή όπως είναι. Παραδέχομαι μια κατάσταση σημαίνει αναγνωρίζω πως είναι η κατάσταση, αφήνω τα συναισθήματα μου να απογειωθούν για να μπορέσουν μετά να ξανακατέβουν. Αν δεν νιώσω τι είναι αυτό που με τρομάζει, με φοβίζει, με θλίβει δεν θα το αλλάξω. Απλά το αφήνω και αιωρείται ή το κουκουλώνω και συνεχίζω να ζω στον ίδιο φαύλο κύκλο.

Τα ημερολόγια ευτυχίας βοηθούν αρκετούς ανθρώπους να νιώθουν ευγνώμονες και ευτυχισμένοι για όσα έχουν. Η ευτυχία όμως δεν είναι ίδια για όλους, γιατί απλά δεν μας αγγίζουν όλους τα ίδια πράγματα. Κάποιος μπορεί να αισθάνεται ευτυχής επειδή έχει ένα σπίτι να μείνει, τρία σερβίτσια και φίλους. Για κάποιον άλλον, όμως, η ευτυχία μπορεί να είναι κρυμμένη σε ένα ταξίδι, σε ένα δημιούργημα, σε ένα έργο τέχνης. Η πίεση πολλές φορές να βρει κάποιος να καταγράψει κάτι θετικό προκαλεί άγχος και θλίψη.

Όλα τα συναισθήματα μας είναι φυσιολογικά και χρειάζεται να τα αφήνουμε να αναπτύσσονται χωρίς να παρεμβαίνουμε. Πολλοί εξαιρετικοί καλλιτέχνες έχουν φτιάξει αριστουργήματα μετά από μια θύελλα αρνητικών και επίπονων συναισθημάτων.

Κακό δεν είναι να νιώθεις άσχημα, κακό είναι να μην το αποδέχεσαι.

Μη φοβόσαστε να λέτε την αλήθεια στον εαυτό σας.

Μέσα από κάθε συναισθηματική κατάσταση ερχόμαστε σε επαφή με τον πραγματικό μας εαυτό, αυτόν που ξέρει τι είναι αυτό που θέλουμε για να είμαστε καλά.

 

Νένα Γεωργιάδου

Ψυχολόγος - συγγραφέας


Ψυχολογική υποστήριξη. Γραφείο ψυχολόγου σε Αιγάλεω και σε Χαλάνδρι. Για ραντεβού με ψυχολόγο καλέστε στο 211.221.67.47 (τηλεφωνικό κέντρο και για τα 2 γραφεία)

ΠΡΟΣΟΧΗ! Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή και μετάδοση έστω και μίας σελίδας του παρόντος site, κατά παράφραση ή διασκευή με οποιονδήποτε τρόπο (Ν 2121/93 άρθρ. 51). Η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τις δημόσιες υπηρεσίες, βιβλιοθήκες, οργανισμούς, sites κ.λπ. (άρθ. 18). Οι παραβάτες διώκονται (άρθ. 13) και τους επιβάλλονται κατάσχεση, αστικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το νόμο (άρθ. 64-66). Copyright 2003-2019 Νένα Γεωργιάδου ψυχολόγος, Χρήστος Νικολαΐδης webmaster. Ψυχολογική Υποστήριξη www.psixi.gr