Ψυχολογική Υποστήριξη

Τηλ.:211.221.67.47

w w w . p s i x i . g r

Νένα Γεωργιάδου

Ψυχολόγος - Συγγραφέας

ΑΡΧΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ SKYPE ΑΡΘΡΑ

ΠΩΣ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ 

Η αδράνεια τρέφει τις αμφιβολίες και τον φόβο.

Έρχονται ώρες, μέρες ακόμα και εβδομάδες που μπορεί κάποιος να βυθιστεί στην αδράνεια. Σε μια κατάσταση υποτονικότητας και έλλειψης ενέργειας, εκεί που οι ώρες μπορεί να περάσουν σαν νερό μπροστά από μια τηλεόραση ή μια οθόνη υπολογιστή. Δεν είναι η κατάσταση ξεκούρασης, αλλά μιας κατάστασης που σε κάνει να νιώθεις σαν να είσαι διακόσια κιλά και στα ποδιά σου έχεις μπάλες από σίδερο.

Αναγνωρίζεις πως δεν σου αρέσει γιατί αν ήταν για ξεκούραση θα το ευχαριστιόσουν και θα το απολάμβανες. Δεν σου αρέσει και θέλεις να βγεις από αυτό το ομιχλώδες τοπίο. Τι μπορείς να κάνεις.

  1. Δούλεψε με ΕΝΑΝ στόχο. Δεν μπορούμε να κάνουμε ταυτόχρονα πολλά πράγματα και καλά.  Ακόμα και αν μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας πολλούς στόχους μαζί και καλά, θα έχουμε γεμίσει άγχος. Σε πρόσφατες έρευνες που έγιναν έδειξαν πως όσο περισσότερο συγκεντρωνόμαστε σε έναν στόχο τόσο το άγχος εκμηδενίζεται, αλλά και αυξάνεται η ευχαρίστηση που μας προσφέρει αυτό που κάνουμε. Αν προσπαθήσετε να καθαρίσετε όλο το σπίτι σας με μιας ξεκινώντας από το σαλόνι, αλλά καθώς πηγαίνετε στην κουζίνα να πετάξετε τα σκουπίδια που μαζέψατε από εκεί, αν στην κουζίνα δείτε πως είναι λερωμένα τα τζάμια και πιάσετε να τα καθαρίσετε, αφήνετε αμάζευτο το σαλόνι. Πηγαίνοντας να πάρετε το καθαριστικό τζαμιών από το μπάνιο, αν δείτε πως θέλει καθάρισμα και καταπιαστείτε με αυτό πιθανότατα την ώρα που θα τρίβετε τον νιπτήρα θα σκέφτεστε το ακατάστατο σαλόνι και τα λερωμένα τζάμια της κουζίνας. Το αποτέλεσμα θα είναι να κάνετε γρήγορα γρήγορα τον νιπτήρα χωρίς να τον καθαρίσετε καλά για να πάτε να συνεχίστε με το υπόλοιπο σπίτι. Στο τέλος θα είσαστε κουρασμένοι, αγχωμένοι και φυσικά το σπίτι σας δεν θα είναι τόσο καθαρό και ταχτοποιημένο όσο το φανταστήκατε. Εστιάστε σε έναν στόχο. Θα βγάλετε περισσότερη δουλειά από όση φαντάζεστε. Διαβάστε ένα βιβλίο, δουλέψτε σε ένα project, μάθετε μια ξένη γλώσσα, καθαρίστε ένα δωμάτιο του σπιτιού τη φορά.
  2. Ξεκινήστε να κάνετε αυτό που θέλετε και ας μην το γνωρίζετε καλά. Θα μάθετε στην πορεία. Μην περιμένετε την τέλεια στιγμή, την ιδανική ώρα, τον Δία να μπει στην ίδια τροχιά με την Αφροδίτη.
  3. Κάντε ένα βήμα, όσο μικρό και αν είναι. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
  4. Φτιάξτε ένα πίνακα με ρητά που μπορεί να σας εμπνέουν και γράψτε εκεί τους στόχους σας ή βάλτε φωτογραφίες. Αν θέλετε να μάθετε μια ξένη γλώσσα δείτε πόσο χρόνο μπορεί να διαθέσετε καθημερινά για μελέτη. Ακόμα και μισή ώρα είναι σημαντική και η καθημερινή ενασχόληση μακροπρόθεσμα οδηγεί στον στόχο.  Απλά διατηρήστε πειθαρχία και ασχοληθείτε με τη μελέτη ακόμα και αν δεν έχετε διάθεση. Μισή ώρα είναι ελάχιστη και μπορείτε να αντέξετε.
  5. Προσπαθήστε να βρίσκεστε ανάμεσα σε ανθρώπους που είναι παθιασμένοι με αυτό που κάνουν. Ακόμα και αν δεν έχετε κάποιον στο δικό σας κύκλο, ψάξετε γύρω σας. Ένας επαγγελματίας που αγαπά την δουλειά του μπορεί να σας εμπνεύσει και μπορεί να είναι ένας χαμογελαστός σερβιτόρος, ένας ευδιάθετος φούρναρης, μια χαρούμενη πωλήτρια.
  6. Μείνετε καθημερινά για τουλάχιστον δυο ώρες μακριά από την τεχνολογία είτε είναι τηλεόραση, διαδίκτυο, τηλέφωνο.
  7. Βρείτε που ξοδεύετε άσκοπο χρόνο και αλλάξτε την κατάσταση. Το να καθόσαστε να βλέπετε σειρές που δεν σας ενδιαφέρουν, απλά για να περάσει η ώρα βυθίζεστε περισσότερο στην αδράνεια. Κάντε κάτι δημιουργικό, εξελιχθείτε. Αν δεν έχετε χρήματα να πάτε να μάθετε κάτι που σας ενδιαφέρει, βρείτε λύση μέσα από το διαδίκτυο.
  8. Τακτοποιήστε και φροντίστε τον χώρο σας. Η διάθεση για δημιουργικότητα και έμπνευση δεν μπορεί να γεννηθεί μέσα στην ακαταστασία.
  9. Μην περιμένετε κανένα να σας τραβήξει, γιατί αν σας τραβήξει θα σας πάει εκεί που θέλει εκείνος και όχι εσείς.
  10. Θυμηθείτε το ρητό: «Κουνήσου, δεν είσαι δέντρο».

 

 

Νένα Γεωργιάδου

Ψυχολόγος - συγγραφέας


Ψυχολογική υποστήριξη. Γραφείο ψυχολόγου σε Αιγάλεω και σε Χαλάνδρι. Για ραντεβού με ψυχολόγο καλέστε στο 211.221.67.47 (τηλεφωνικό κέντρο και για τα 2 γραφεία)

ΠΡΟΣΟΧΗ! Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή και μετάδοση έστω και μίας σελίδας του παρόντος site, κατά παράφραση ή διασκευή με οποιονδήποτε τρόπο (Ν 2121/93 άρθρ. 51). Η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τις δημόσιες υπηρεσίες, βιβλιοθήκες, οργανισμούς, sites κ.λπ. (άρθ. 18). Οι παραβάτες διώκονται (άρθ. 13) και τους επιβάλλονται κατάσχεση, αστικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το νόμο (άρθ. 64-66). Copyright 2003-2019 Νένα Γεωργιάδου ψυχολόγος, Χρήστος Νικολαΐδης webmaster. Ψυχολογική Υποστήριξη www.psixi.gr