Ψυχολογική Υποστήριξη

Τηλ.:211.221.67.47

w w w . p s i x i . g r

Νένα Γεωργιάδου

Ψυχολόγος - Συγγραφέας

ΑΡΧΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ SKYPE ΑΡΘΡΑ

13 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙΥπάρχουν άνθρωποι που μας έρχονται στο νου και μας κάνουν να χαμογελάμε και να ψάχνουμε ευκαιρίες να είμαστε μαζί τους. Άνθρωποι που θέλουμε να είμαστε δίπλα τους όταν είμαστε σε μια παρέα. Είναι αυτοί που μας είναι πολύ συμπαθητικοί και νιώθουμε πολύ όμορφα ή που μας κάνουν να νιώθουμε μοναδικοί. Αν προσέξετε δεν έχει να κάνει με την εμφάνιση τους, την κοινωνική τους θέση ή τις γνώσεις τους. Είναι άνθρωποι από οποιαδήποτε κοινωνική κατηγορία, εμφάνιση, μόρφωση ή ηλικία.

Τι είναι αυτό που τους κάνει τόσο ξεχωριστούς, αγαπητούς και συμπαθείς; Έρευνες που έχουν γίνει έδειξαν πως οι άνθρωποι που μας είναι συμπαθείς έχουν πολλά ή σχεδόν όλα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 

 1. Χαμογελούν. Μελέτη έδειξε πως οι άνθρωποι που χαμογελούν αρέσουν περισσότερο στους άλλους και το χαμόγελο τους κάνει να τους θυμούνται μετά την πρώτη συνάντηση. Το χαμόγελο θα πρέπει να είναι αληθινό για να έχει αυτή την επίδραση. Το ψεύτικο χαμόγελο φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Και μην ξεγελιέστε ότι δεν θα γίνεται αντιληπτοί, αν χαμογελάτε ψεύτικα. Μπορεί να μην καταλαβαίνει ο άλλος πως το χαμόγελο σας είναι ψεύτικο, αλλά κάτι δεν τον κάνει να νιώθει άνετα μαζί σας. Σας έχει συμβεί και εσάς, είναι οι περιστάσεις εκείνες που ενώ ο άλλος είναι χαμογελαστός εσείς δεν μπορείτε να τον συμπαθήσετε.
 2. Έχουν οπτική επαφή με τον συνομιλητή τους. Όταν μιλάμε σε κάποιον και δεν μας κοιτάει, ενώ μπορεί, δεν βοηθάει στην κουβέντα και στην αλληλεπίδραση. Οι άνθρωποι όταν τους κοιτάμε νιώθουν αρεστοί και συμπαθείς και ανταποκρίνονται στο συναίσθημα με τον ίδιο τρόπο.
 3. Είναι ειλικρινείς. Η ειλικρίνεια είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό που σε έρευνες έχει τις πρώτες θέσεις των ανθρώπων που μας είναι συμπαθείς ξεπερνώντας την ομορφιά και την εμφάνιση.
 4. Ενδιαφέρονται για τον συνομιλητή τους. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως επικεντρώνονται στη κουβέντα του άλλου κάνοντας ερωτήσεις, όχι καταναγκαστικές ή κουτσομπολίστικες.   Το «τι κάνεις;» δεν είναι τυπικό, αλλά προέρχεται από την επιθυμία να μάθουν πραγματικά πως είναι ο άλλος. Αν δεν σας ενδιαφέρει ο άλλος μην τον ρωτάτε. Μιλήστε για κάτι άλλο.
 5. Δεν προσπαθούν να γίνουν το επίκεντρο της συζήτησης. Έχει διαφορά να απαντήσεις σε μια ερώτηση που σου κάνουν από το να μιλήσεις για κάτι που δεν σε έχουν ρωτήσει γιατί θέλεις να πεις κάτι  για σένα ή  για κάτι που έκανες. Μπορείς να κάνεις μια μικρή αναφορά, κάποιες φορές για να γίνει κουβέντα, αλλά να είναι σύντομη.  Οι πολλές χειρονομίες και η δυνατή φωνή είναι και αυτά χαρακτηριστικά που τραβούν την προσοχή και μπορεί να κάνουν κάποιον αντιπαθητικό.
 6. Έχουν το κινητό στην τσάντα, στην τσέπη …στο σπίτι. Είμαστε στην εποχή της τεχνολογίας και τα κινητά είναι κομμάτι της ζωής μας. Σε μια κουβέντα, όμως, όταν το κινητό χρησιμοποιείται κάθε ένα λεπτό για να ελέγξει κάποιος τα e-mail, το fb και όλα όσα σχετίζονται με τα κοινωνικά δίκτυα το μόνο που καταφέρνει είναι να γίνει αντιπαθητικός. Το ίδιο ισχύει και για τις φωτογραφίες που μπορεί κάποιος να βγάζει για να ανεβάσει στο διαδίκτυο μαζί με τον συνομιλητή.
 7. Έχουν θετική στάση σώματος. Το σώμα τους είναι στραμμένο προς τον συνομιλητή και έχει μια ελαφριά κλίση προς την μεριά του. Οι ώμοι είναι ανοιχτοί και τα χέρια δεν είναι σταυρωμένα στο στήθος.
 8. Είναι συνεπείς. Το να αργείς στα ραντεβού ή να ξεχνάς μια υποχρέωση που ανέλαβες μπορείς να το δικαιολογήσεις χαριτολογώντας «έτσι είμαι εγώ, έχω μαλώσει με το ρολόι» μπορεί να σε κρατήσει σε επαφή. Σιγά σιγά η συμπάθεια χάνεται και όταν βρεθεί κάποιος που είναι συνεπής ξεχνιέσαι πολύ εύκολα. Το γεγονός πως κάποιος χαμογελάει από ευγένεια για την ασυνέπεια του άλλου, δεν σημαίνει πως του αρέσει κιόλας. Μην μπερδεύετε την ευγένεια με την αποδοχή.
 9. Δεν κρίνουν και είναι ανοιχτόμυαλοι. Μπορεί να δεχθούν την διαφορετικότητα του άλλου χωρίς όμως να συμφωνούν με αυτή. Αν έχουν διαφορετική άποψη για κάτι, θα το αναφέρουν χωρίς να προσπαθούν να επιβληθούν ή να απορρίψουν την άλλη πλευρά.
 10. Δεν είναι κουτσομπόληδες. Το να μιλάς για άλλους με κακεντρέχεια ή υποτιμητικά είναι πολύ ενοχλητικό –εκτός και αν είσαι και εσύ κουτσομπόλης και αρέσκεσαι σε αυτό που ακούς. Η κοινωνική κριτική είναι μια αναφορά σε κάτι που έγινε ή γίνεται. Όταν έχει σαρδόνια χαμόγελα και ευχαρίστηση για το κακό που έπαθε κάποιος είναι ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ. Αν θέλετε να σας συμπαθούν σταματήστε να είστε κουτσομπόληδες. Μπορείτε να πείτε πως παντρεύτηκε κάποιος και απλά αναφέρετε το γεγονός. Αν συνεχίσετε λέγοντας «παντρεύτηκε επιτέλους η γεροντοκόρη και βρήκε ένα κορόιδο» είναι κουτσομπολιό.   
 11. Δεν κρύβουν τα συναισθήματα τους. Αυτό ανήκει και στην ειλικρίνεια που είπαμε και πιο πάνω. Σε έρευνα που έγινε μαθητές βαθμολόγησαν υψηλότερα έναν ηθοποιό που κατά τη διάρκεια προβολής ταινίας έδειχνε τα συναισθήματα του σε σχέση με κάποιον συνάδελφο που παρακολουθούσε απαθής. Φυσικά η έκφραση πρέπει να γίνεται όχι με μέτρο, αλλά αληθινά.
 12. Δεν αυτοδιαφημίζονται. Έρευνες έχουν δείξει πως ακόμα και στο fb τα προφίλ των χρηστών που έχουν πάρα πολλές αναρτήσεις προσωπικών φωτογραφιών τους απομακρύνουν τους άλλους.  Μιλώντας συνεχώς για εμάς και για το τι έχουμε κάνει είναι σαν λέμε στον άλλο πως είναι βλάκας που δεν μπορεί να το δει και εμείς τον βοηθάμε. Αφήστε τους άλλους να σας αξιολογήσουν. Αν δεν τους αρέσετε, δεν πειράζει, υπάρχουν και άλλοι που τους αρέσετε για αυτό που είσαστε.
 13. Έχουν πάθος. Το πάθος δεν έχει να κάνει με μια εκδηλωτική και διαχυτική συμπεριφορά. Μπορεί κάποιος να έχει πάθος σε κάτι που κάνει και να είναι χαμηλών τόνων. Απλά οι άνθρωποι που έχουν πάθος όταν  κάνουν κάτι το κάνουν με πολλή αγάπη και με όλο τους το είναι.

Αν θέλετε να ανήκετε και εσείς κατηγορία των συμπαθητικών ανθρώπων και να επιδιώκουν οι άλλοι την παρέα σας, ξεκινήστε να καλλιεργείται αυτά τα χαρακτηριστικά.

Όχι μόνο θα γίνεται συμπαθείς, αλλά θα αισθάνεστε και σε προσωπικό επίπεδο πολύ όμορφα.

Είμαστε φτιαγμένοι για να ζούμε με άλλα ανθρώπινα όντα και να συναλλασσόμαστε μαζί τους, άλλοι με περισσότερα και άλλοι με λιγότερα. Στις ανθρώπινες σχέσεις δεν κρίνεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχουμε επαφή, αλλά η ποιότητα της σχέσης.

 

Νένα Γεωργιάδου
Ψυχολόγος - συγγραφέας


Ψυχολογική υποστήριξη. Γραφείο ψυχολόγου σε Αιγάλεω και σε Χαλάνδρι. Για ραντεβού με ψυχολόγο καλέστε στο 211.221.67.47 (τηλεφωνικό κέντρο και για τα 2 γραφεία)

ΠΡΟΣΟΧΗ! Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή και μετάδοση έστω και μίας σελίδας του παρόντος site, κατά παράφραση ή διασκευή με οποιονδήποτε τρόπο (Ν 2121/93 άρθρ. 51). Η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τις δημόσιες υπηρεσίες, βιβλιοθήκες, οργανισμούς, sites κ.λπ. (άρθ. 18). Οι παραβάτες διώκονται (άρθ. 13) και τους επιβάλλονται κατάσχεση, αστικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το νόμο (άρθ. 64-66). Copyright 2003-2019 Νένα Γεωργιάδου ψυχολόγος, Χρήστος Νικολαΐδης webmaster. Ψυχολογική Υποστήριξη www.psixi.gr