Ψυχολογική Υποστήριξη

Τηλ.:211.221.67.47

w w w . p s i x i . g r

Νένα Γεωργιάδου

Ψυχολόγος - Συγγραφέας

ΑΡΧΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ SKYPE ΑΡΘΡΑ

Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΔΙ, ΟΧΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣΈνας από τους σκοπούς της ζωής μας είναι να είμαστε ευτυχισμένοι και χαρούμενοι. Για να το πετύχουμε αυτό κάνουμε πράγματα που πιστεύουμε πως θα μας οδηγήσουν στην ευτυχία. Βάζουμε στόχους και δουλεύουμε, σκληρά πολλές φορές, για τους πετύχουμε. Και όταν τους πετυχαίνουμε …έκπληξη! Δεν είναι τόσο συναρπαστικά όσο νομίζαμε. Πολλές φορές μπορεί να νιώσουμε μια μικρή δόση ευτυχίας, αλλά αυτή θα κρατήσει για λίγο. Μετά πάλι από την αρχή. Ανία, πλήξη, άγχος, πίεση, μούτρα, φουσκώματα και ξεφουσκώματα.

Πολλές φορές έχω δει ανθρώπους που μου λένε «έχω την οικογένεια μου, ένα σπίτι, ένα εξοχικό, ένα αυτοκίνητο, έναν σκύλο και μια δουλεία που μου με βοηθάει να έχω οικονομική άνεση. Δεν είμαι ευτυχισμένος. Τι φταίει;».

Η ευτυχία είναι προσωπική υπόθεση. Την κατακτούμε μέσα από δοκιμή και πλάνη. Δοκιμάζουμε νέες καταστάσεις, νέα πράγματα και βλέπουμε αν μας προκαλούν αντίστοιχα συναισθήματα. Το πρόβλημα όμως ξεκινάει όταν στην προσπάθεια μας να βρούμε τι μας κάνει ευτυχισμένους κοιτάμε τι είναι αυτό που κάνει ευτυχισμένους τους περισσότερους ανθρώπους ή τι είναι καλύτερο για τους περισσότερους ή τι έχει μεγάλη αξία σύμφωνα με κάποιους ειδικούς ή μη.

Σίγουρα έχει κάποιος περισσότερες πιθανότητες να πετύχει ευτυχία δοκιμάζοντας κάτι που αρέσει σε πολλούς ανθρώπους. Όμως αυτό δεν εξασφαλίζει την ευτυχία. Δεν αρέσουν σε όλους τα ίδια και δεν είμαστε όλοι για τα ίδια.

Πολλές φορές επιλέγουμε κάτι επειδή είναι πολύ ακριβό, θεωρώντας πως θα μας ευχαριστήσει. Ή αντίθετα μπορεί να υποτιμήσουμε κάτι λόγω της τιμής του. Η τιμή ενός προϊόντος δεν είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ευχαρίστηση που μπορεί να μας δώσει. Το χαβιάρι δεν αρέσει σε όλους, ούτε η ομελέτα, ακόμα και οι τηγανιτές πατάτες.

Για να βρούμε την ευτυχία θα πρέπει να κοιτάξουμε προς τα μέσα μας και όχι προς τα έξω. Να δούμε τι είναι αυτό που θέλουμε εμείς και όχι αυτό που λένε οι γκουρού της ευτυχίας. Ο σκοπός δεν είναι να ανήκουμε στην τάξη των επιτυχημένων ευτυχισμένων από λίστες. Μπορεί να είμαστε ευτυχισμένοι χωρίς να είμαστε σε καμία λίστα. Αρκεί να αναγνωρίσουμε τις δικές μας ανάγκες και επιθυμίες.

Εδώ είναι ένα δύσκολο σημείο, καθώς συχνά είμαστε μπερδεμένοι κατά πόσο μια επιθυμία μας είναι πραγματικά δική μας ή προέρχεται από επιθυμίες γονιών, δασκάλων, της κοινωνίας κλπ.

Λειτουργήστε με το συναίσθημα και όχι με τη λογική. Επιλέξτε πράγματα και καταστάσεις που σας κάνουν να νιώθετε άνετα και όμορφα. Δεν είσαστε περίεργοι αν προτιμάτε κάτι που αρέσει σε λίγους ή ελάχιστους. Και αν σας το πει κάποιος «α είσαι πολύ περίεργος που δεν σου αρέσουν οι τηγανιτές πατάτες που αρέσουν σε όλο τον κόσμο» σκεφτείτε πως απλά εκείνος δεν είναι ευτυχισμένος και δεν έχει βρει τον δικό του δρόμο.

Η ευτυχία είναι ταξίδι, δεν είναι προορισμός. Ότι κάνετε θα πρέπει να νιώθετε ευτυχία από την αρχή, τη διάρκεια και το τέλος. Αν δεν το νιώθετε είσαστε σε λάθος δρόμο.

 

Νένα Γεωργιάδου 

Ψυχολόγος - συγγραφέας


Ψυχολογική υποστήριξη. Γραφείο ψυχολόγου σε Αιγάλεω και σε Χαλάνδρι. Για ραντεβού με ψυχολόγο καλέστε στο 211.221.67.47 (τηλεφωνικό κέντρο και για τα 2 γραφεία)

ΠΡΟΣΟΧΗ! Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή και μετάδοση έστω και μίας σελίδας του παρόντος site, κατά παράφραση ή διασκευή με οποιονδήποτε τρόπο (Ν 2121/93 άρθρ. 51). Η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τις δημόσιες υπηρεσίες, βιβλιοθήκες, οργανισμούς, sites κ.λπ. (άρθ. 18). Οι παραβάτες διώκονται (άρθ. 13) και τους επιβάλλονται κατάσχεση, αστικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το νόμο (άρθ. 64-66). Copyright 2003-2019 Νένα Γεωργιάδου ψυχολόγος, Χρήστος Νικολαΐδης webmaster. Ψυχολογική Υποστήριξη www.psixi.gr