Ψυχολογική Υποστήριξη

Τηλ.:211.221.67.47

w w w . p s i x i . g r

Νένα Γεωργιάδου

Ψυχολόγος - Συγγραφέας

ΑΡΧΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ SKYPE ΑΡΘΡΑ

ΠΕΝΘΟΣ. ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕΟ πόνος της απώλειας ενός ανθρώπου είναι μεγάλος και συχνά τα λόγια παρηγοριάς και τα τετριμμένα «συλλυπητήρια» και «έτσι είναι η ζωή» είναι περιττά και ανώφελα. Αν έχετε κάποιον που πενθεί και θέλετε να τον βοηθήσετε μπορείτε να του συμπαρασταθείτε στις δύσκολες αυτές στιγμές και να τον στηρίξετε.
Αφήστε να εκφράσει το συναίσθημα του όποιο και αν είναι αυτό. Μη δίνετε οδηγίες «σταμάτα να κλαις», «μη στεναχωριέσαι». Θα υπάρξουν διάφορες συναισθηματικές εναλλαγές ανάμεσα στη λύπη, στο θρήνο, στο γέλιο, στην άρνηση κ.ο.κ Είναι απολύτως φυσιολογικό, δεχθείτε το.
Να είστε καλός ακροατής. Ακούστε ότι έχει να σας πει, χωρίς να παρεμβαίνετε. Οι άνθρωποι που πενθούν θέλουν κάποιες φορές απλά να μιλήσουν, όχι να ακούσουν ή να δεχθούν συμβουλές.
Αγκαλιάστε. Η αγκαλιά λειτουργεί θεραπευτικά και καταπραϋντικά. Δεν χρειάζεται να μιλάτε, απλά αγκαλιάστε. 
Να είστε εκεί σαν φυσική παρουσία. Ακόμα και αν δεν βρίσκεται λόγια να πείτε ή δεν μπορείτε να αγκαλιάσετε τον πενθούντα μπορείτε να είστε στον ίδιο χώρο μαζί του. Η παρουσία σας και μόνο μπορεί να βοηθήσει να αισθανθεί ασφάλεια.
Αν δεν έχετε κάτι να πείτε, μη λέτε τίποτα. Να είστε ειλικρινής. Ένα «δεν ξέρω τι να πω» είναι πιο ευεργετικό από κάτι ψεύτικο.
Φροντίστε για απλές καθημερινές ανάγκες και συνήθειες όπως είναι το φαγητό, δραστηριότητες των παιδιών που πρέπει να γίνουν, κ.α.
Μπορείτε να αναλάβετε να είστε αυτός που θα δέχεται τον κόσμο που θα θέλει να επικοινωνήσει για τα συλλυπητήρια ή να μάθει λεπτομέρειες.
Μην περιμένετε πάντα να σας ζητήσουν βοήθεια. Κάποιες φορές χρειάζεται να πάρετε πρωτοβουλίες. Σταματήστε μόνο όταν σας πουν οι ίδιοι πως δεν θέλουν να κάνετε αυτό που κάνετε.
Η διάρκεια του πένθους είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο. Μην έχετε απαιτήσεις «περάσανε τόσοι μήνες» και ακόμα κλαις. Το πένθος μπορεί να κρατήσει και δυο χρόνια. 
Να είστε στη διάθεση τους όχι μόνο τις πρώτες μέρες. Να έχετε επικοινωνία και να επιδιώκετε να τους βλέπετε είτε καλώντας τους είτε λέγοντας απλά «θέλω να σε δω. Θα περάσω αύριο στις 5 το απόγευμα από το σπίτι σου».
Τι να μην λέτε:
«Ήταν μεγάλος/η σε ηλικία.» Όταν χάνεται ένας άνθρωπος δεν έχει σημασία η ηλικία του.
«Ήταν θέλημα Θεού.» Ο Θεός εκείνες τις ώρες για τον πενθούντα είναι κακός και άδικος. 
«Βρίσκεται σε ένα καλύτερο μέρος.» Το φιλοσοφικό ζήτημα της μεταθανάτιας ζωής δεν είναι θέμα προς συζήτηση εκείνη την ώρα.
«Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο». Ακόμα και αν είναι έτσι τα πράγματα, δεν είναι ώρα να ειπωθεί κάτι τέτοιο. 
«Άλλοι έχουν πάθει χειρότερα». Δεν ενδιαφέρει εκείνη την ώρα τον πενθούντα τι κάνουν και τι έχουν πάθει οι άλλοι.

Τι να λέτε:
Αυτό που θα πείτε πρέπει να βγαίνει βαθιά μέσα από την καρδιά σας. Δεν έχει κανένα νόημα να πάρετε μια φράση που διαβάσατε ή ακούσατε από κάπου και να την πείτε.
Πολλές φορές το «πραγματικά δεν ξέρω τι να πω» είναι πιο παρηγορητικό από οτιδήποτε άλλο.

 

Νένα Γεωργιάδου
Ψυχολόγος


Ψυχολογική υποστήριξη. Γραφείο ψυχολόγου σε Αιγάλεω και σε Χαλάνδρι. Για ραντεβού με ψυχολόγο καλέστε στο 211.221.67.47 (τηλεφωνικό κέντρο και για τα 2 γραφεία)

ΠΡΟΣΟΧΗ! Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή και μετάδοση έστω και μίας σελίδας του παρόντος site, κατά παράφραση ή διασκευή με οποιονδήποτε τρόπο (Ν 2121/93 άρθρ. 51). Η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τις δημόσιες υπηρεσίες, βιβλιοθήκες, οργανισμούς, sites κ.λπ. (άρθ. 18). Οι παραβάτες διώκονται (άρθ. 13) και τους επιβάλλονται κατάσχεση, αστικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το νόμο (άρθ. 64-66). Copyright 2003-2019 Νένα Γεωργιάδου ψυχολόγος, Χρήστος Νικολαΐδης webmaster. Ψυχολογική Υποστήριξη www.psixi.gr