Ψυχολογική Υποστήριξη

Τηλ.:211.221.67.47

w w w . p s i x i . g r

Νένα Γεωργιάδου

Ψυχολόγος - Συγγραφέας

ΑΡΧΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ SKYPE ΑΡΘΡΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣΦέτος ο αριθμός των νέων ατόμων που εισήχθησαν στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα έφτασε τα 78.650.

Από αυτά τα άτομα ένα ποσοστό, περίπου της τάξης του 30%, θα χρειαστεί να μετακινηθεί και να βρεθεί μακριά από το πατρικό του σπίτι. Οι νέοι αυτοί φοιτητές θα πρέπει, πρώτα από όλα, να γνωρίσουν την πόλη στην οποία θα μείνουν και στη συνέχεια να αναζητήσουν ένα αξιοπρεπές σπίτι για τη διαμονή τους.

Επειδή, στην συντριπτική πλειοψηφία, είναι η πρώτη φορά που καλούνται οι φοιτητές, πλέον, να αποχωριστούν την οικογένεια η νέα κατάσταση ίσως να φαντάζει βουνό στα μάτια τους. Τα πράγματα, όμως, είναι πολύ πιο εύκολα από ό,τι, συνήθως, νομίζουν. Αγγελίες για σπίτια μπορούν να βρεθούν στις τοπικές εφημερίδες, αναρτημένες σε κοινόχρηστους χώρους του πανεπιστημίου ή του Τ.Ε.Ι. όπως είναι οι διάδρομοι, το κυλικείο, η λέσχη, η στάση του λεωφορείου κ.λπ. Πολύ καλές πηγές πληροφοριών για σπίτι αποτελούν και οι μικροπωλητές της γειτονίας όπως οι μπακάληδες, οι περιπτεράδες, τα κουρεία κ.ά. Σε αυτές τις επαγγελματικές ομάδες μπορεί κανείς να μάθει πολλές λεπτομέρειες, όχι μόνο για το σπίτι, αλλά και για το χαρακτήρα του ιδιοκτήτη, τους λόγους που έφυγε ο προηγούμενος ενοικιαστής κ.λπ. Ο νέος ενοικιαστής θα πρέπει να προσέξει πολύ το συμβόλαιο που θα υπογράψει ώστε να μη δεχθεί παράδοξους ή περίεργους όρους (π.χ. απαγορεύονται τα φυτά, όχι επισκέψεις μετά τις 22.00 κ.ά.) από το σπιτονοικοκύρη.

Η διατήρηση και η συντήρηση του χώρου θα αποτελεί στο εξής μέλημα του νέου φοιτητή. Το καθαρό και περιποιημένο περιβάλλον θα τον βοηθήσει να έχει καλή ψυχική υγεία και όρεξη για διάβασμα και μελέτη. Θα πρέπει να ακολουθήσει 4 βασικούς κανόνες νοικοκυριού ώστε να αποφύγει την ακαταστασία και το χάος στο σπίτι (το βασικό περιβάλλοντα χώρο του). Οι κανόνες αυτοί είναι :

  • Ό,τι πέφτει κάτω σηκώνεται και μαζεύεται.

  • Ό,τι χρησιμοποιείται μπαίνει στη θέση του.

  • Ό,τι ρούχο βγαίνει κρεμιέται.

  • Ό,τι ανοίγει κλείνει.

Μια μέρα της εβδομάδας είναι αρκετή για να αφιερωθεί στην καθαριότητα του σπιτιού και δεν θα πάρει πολύ χρόνο, εφόσον ακολουθούνται οι παραπάνω κανόνες.

Η διατροφή του φοιτητή θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα καθώς θα βρίσκεται μακριά από το βλέμμα και την επιτήρηση των γονιών του. Ο νέος φοιτητής μπορεί να επιλέξει να γευματίσει το μεσημέρι στη λέσχη της σχολής του και για δείπνο να αρκεστεί σε κάτι λιτό  που θα φτιάξει μόνος του στο σπίτι όπως είναι ένα  σάντουιτς, μια σαλάτα ή κάποιο γιαούρτι με φρούτα. Καλό θα είναι να αποφεύγονται όλες οι τροφές οι οποίες περιέχουν συντηρητικά και είναι τυποποιημένες. Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να δώσει σε ένα φοιτητή πολλά από τα εφόδια που χρειάζεται ώστε να έχει πνευματική διαύγεια, καλύτερη μνημονική ικανότητα, ευεξία, σωματική δύναμη και αντοχή.

Για τους νέους φοιτητές, σε μια ξένη πόλη, η τηλεόραση αποτελεί παγίδα. Η τηλεόραση είναι το μέσο για να αποξενωθούν, να μην κάνουν, γρήγορα, φιλίες και να μην ενταχθούν σε διάφορες ομάδες (π.χ. ομάδα θεάτρου, καλλιτεχνική ομάδα κ.α.). Επιπλέον, η τηλεόραση δεν έχει να προσφέρει τίποτα το σημαντικό στον ανθρώπινο οργανισμό. Τελευταίες έρευνες έδειξαν πως  το εγκεφαλογράφημα ενός ατόμου που βλέπει τηλεόραση είναι παρόμοιο με εκείνο ενός ατόμου που είναι έτοιμο να κοιμηθεί. Έτσι οι ώρες που προορίζονταν να χαθούν μπροστά στην τηλεόραση μπορούν να εκμεταλλευθούν ώστε να αναζητηθεί συντροφιά, παρέα με άλλα άτομα, για μελέτη, κατασκευές κ.ά.

Ένας νέος φοιτητής - φοιτήτρια δεν θα πρέπει να ξεχνάει το λόγο για τον οποίο βρίσκεται μακριά από το σπίτι του. Στόχος του είναι να αποφοιτήσει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα που να μη δημιουργεί πρόβλημα ούτε σε αυτόν ούτε στην οικογένειά τους. Για να γίνει αυτό απαιτείται δουλεία, προσπάθεια, υπομονή και επιμονή. Ο φοιτητής θα πρέπει να δείχνει ενδιαφέρον για τη σχολή και τα μαθήματα. Να παρακολουθεί όσα περισσότερα μαθήματα μπορεί και να μην τα παραμελεί. Καλό θα είναι να αναλαμβάνει προαιρετικές εργασίες, ώστε να έχει έτσι συνεχή επαφή με τον ακαδημαϊκό χώρο και τους καθηγητές του. Να προετοιμάζεται έγκαιρα για κάθε εξεταστική περίοδο και να μην την αναβάλει παρά μόνο όταν υπάρχει σοβαρή ανάγκη (π.χ. προβλήματα υγείας).

Ακολουθώντας και τηρώντας αυτούς τους βασικούς κανόνες ένας νέος φοιτητής δεν θα δυσκολευθεί καθόλου όχι μόνο να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον αλλά και να αποφοιτήσει σύντομα από τη σχολή του.

 


Ψυχολογική υποστήριξη. Γραφείο ψυχολόγου σε Αιγάλεω και σε Χαλάνδρι. Για ραντεβού με ψυχολόγο καλέστε στο 211.221.67.47 (τηλεφωνικό κέντρο και για τα 2 γραφεία)

ΠΡΟΣΟΧΗ! Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή και μετάδοση έστω και μίας σελίδας του παρόντος site, κατά παράφραση ή διασκευή με οποιονδήποτε τρόπο (Ν 2121/93 άρθρ. 51). Η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τις δημόσιες υπηρεσίες, βιβλιοθήκες, οργανισμούς, sites κ.λπ. (άρθ. 18). Οι παραβάτες διώκονται (άρθ. 13) και τους επιβάλλονται κατάσχεση, αστικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το νόμο (άρθ. 64-66). Copyright 2003-2019 Νένα Γεωργιάδου ψυχολόγος, Χρήστος Νικολαΐδης webmaster. Ψυχολογική Υποστήριξη www.psixi.gr